vrijdag 14 december 2012

Logitech Wireless Mouse M505


De Logitech Wireless Mouse M505 is een erg fijne en nauwkeurige draadloze muis om mee te werken. Mijn ervaring met deze muis voor de laptop of pc kan je lezen in dit artikel.


Uiterlijk van de muis

De muis is in twee kleuren te krijgen: zwart en zilver. Ik heb de zilveren variant in mijn bezit. Het is niet een compleet zilverkleurige muis. De bovenkant waar je hand op rust is zilver en aan de zijkanten zit een zilveren lijntje. De rest is zwart. De muis is wat aan de kleine kant wat zeker een voordeel is. De muis is 10 cm lang, 6 cm breed en ongeveer 3,5 cm hoog. Ook is hij dus niet erg hoog waardoor je uren kan muizen zonder last te krijgen van je hand of pols. Verder is hij erg ergonomisch vormgegeven, waardoor blessures als een muisarm vermeden worden. De zijkanten zijn van een rubberachtig materiaal en iets hol gemaakt zodat je duim en vingers op een natuurlijke manier over de muis vallen. De muis heeft twee kliktoetsen en daartussen een zwart rubberen scrollwiel. Bij de palm van je hand zit het klepje waar de batterijen onder zitten. Tevens zit hier een uitsparing waar je de USB ontvanger in kan opbergen wanneer je de muis niet gebruikt. Aan de bovenkant zit een klein led lampje waardoor je kan zien dat de muis aanstaat. Dit lampje brandt groen bij het aanzetten en gaat een paar seconden daarna uit. Wanneer het lampje rood knippert zijn de batterijen toe aan vervanging. Aan de onderkant zit een knopje om de muis uit te zetten, een knopje om het klepje waar de batterijen onder zitten te ontgrendelen en natuurlijk het oog van de laser.

De laser van deze muis reageert erg nauwkeurig. Dankzij het door Logitech gepatenteerde Darkfield Lasertracking heeft de muis grip op elke ondergrond. Op glas, gelakte oppervlakken en zelfs op je schoot reageert deze muis prima.

De micro USB ontvanger

Bij veel draadloze muizen wordt een nogal forse USB-ontvanger meegeleverd. Dit is niet erg handig aangezien je die ontvanger erg in de gaten moet houden en opletten dat het niet afbreekt en dergelijke. Bij deze muis wordt een zogenaamde micro USB-ontvanger meegeleverd van 6 mm diep (uitstekende gedeelte) bij 9 mm breed. Dit is dus een erg kleine USB ontvanger en erg handig. Wanneer je bijvoorbeeld enkel aan de rechterkant van je laptop een USB aansluiting hebt zou de ontvanger normaal gesproken in de weg zitten bij het muizen. Dat is bij deze ontvanger dus niet aan de orde. Ook kun je deze ontvanger gewoon in de laptop laten zitten en daarmee vervoeren. Bij mij past mijn laptop nog prima in de tas en de ontvanger steekt zo weinig uit dat je ook niet bang hoeft te zijn dat deze af zal breken of zal beschadigen. Wanneer je deze er wel liever uithaalt kan je hem opbergen in de muis zelf. Bij de batterijen is hier erg handig ruimte voor gecreëerd. De USB ontvanger van de muis beschikt ook over Unifying technologie. Wanneer je andere Logitech producten koopt met dezelfde Unifying technologie, zoals een toetsenbord, kan je deze aansluiten op dezelfde USB ontvanger als de muis. Op die manier zijn niet al je USB poorten bezet en heb je maar een poort nodig. Een erg handige oplossing. Het enige nadeel daarvan is dat je dus wel juist die Logitech producten moet aansluiten en geen andere merken kan gebruiken.

De maximale afstand waarop je nog kan muizen is mij niet bekend, maar op ruim zeven meter afstand van mijn laptop reageert de muis nog steeds goed. Of dit ook nauwkeurig is kon ik op die afstand niet meer zien, maar het mag duidelijk zijn dat de afstand groot genoeg is.

Quick Start Guide

De bijgeleverde Quick Start Guide is geschreven in erg veel verschillende talen en natuurlijk ook in het Nederlands. Het is een groot papieren vel welke je uit moet vouwen. Dit vind ik zelf wat minder handig. Er staat niet erg veel informatie in maar wat er in staat is voldoende. Zo kan je terugvinden hoe je de muis in gebruik moet nemen, wat je moet doen bij storingen aan de muis en waar je de optionele software kan downloaden. Om alles meer te verduidelijken zijn er ook afbeeldingen geplaatst.

Ook is er nog een document meegeleverd waarin je de waarschuwingen kan lezen. Zoals dat je bijvoorbeeld niet met optische instrumenten als een loep binnen 100 mm naar de laser moet kijken omdat dit je ogen kan beschadigen.

Het in gebruik nemen

Voor het in gebruik nemen van deze muis hoef je geen software te installeren. Simpelweg de USB ontvanger in de USB poort steken, de bijgeleverde batterijen in de muis doen, aanzetten en muizen maar. Wanneer de batterijen aan vervanging toe zijn zal het lampje op de muis rood knipperen. Ik heb zelf de batterijen nog niet hoeven te vervangen en dan heb ik de muis al bijna een jaar in gebruik. Als we de fabrikant mogen geloven kunnen de batterijen bij normaal gebruik 15 maanden meegaan.

Optionele software

Je kan voor deze muis ook software downloaden zodat je nog meer kan met deze muis. Dit kan je gewoon downloaden op de site van Logitech. Ik heb hier zelf geen gebruik van gemaakt omdat ik die functies toch niet gebruik. Je kan daarmee nog verschillende functies toekennen aan het scrollwiel. Daarmee kan je dan ook opzij scrollen en bij het indrukken van het scrollwiel deze gebruiken als middelste knop. In de Quick Start Guide staat precies vermeld waar je de software kan downloaden. Ook staat hierin vermeld dat de opzij scroll functie niet werkt in Linux.

Conclusie

Ik ben erg blij met deze muis en gebruik deze ook dagelijks. Door de ergonomische vormgeving en het gewicht ligt de muis lekker in de hand. Ook de kleine ontvanger vind ik erg makkelijk. Je zit niet te rommelen met snoeren en hij is zo klein dat het ook niet een stuk uit je laptop steekt. Dat je de ontvanger kan opbergen in de muis zelf vind ik een goede oplossing. Op die manier raak je de kleine ontvanger ook niet snel kwijt. Verder is het feit dat je ook andere Logitech producten kan aansluiten op deze muis dankzij de Unifying technologie ook erg handig, al maak ik daar zelf geen gebruik van. De batterijen kunnen erg lang meegaan dus je hoeft ook niet elke maand je batterijen te vervangen. Het is dus een erg degelijke, goed uitziende muis met een hoop voordelen.

Overige informatie

Merk: Logitech
Product: Wireless Mouse
Type: M505
Kleuren: in zwart en zilver te verkrijgen
Verkrijgbaarheid: webshops, electronicazaken, computerwinkels

Logitech

In 1981 werd Logitech opgericht in Apples, Zwitserland. Professor Jean-Daniel Nicoud vond de moderne computermuis uit op de Technische Hogeschool van Lausanne. Logitech is daaruit voortgekomen. Het bedrijf produceert inmiddels diverse hardware artikelen als computermuizen, luidsprekers, toetsenborden en webcams.

Specificaties

Interface: 2.4 Ghz
Bewegingsdetectietechnologie: Laser
Aansluiting: USB
Batterijen: 2x AA
Levensduur batterijen: 15 maanden maximaal
Type aansluiting: USB
Besturingssystemen: Apple MacOS X 10.4 of hoger, Windows XP, Windows Vista en Windows 7
Garantie: 3 jaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...