zaterdag 22 december 2012

Sony HDR-XR260: een goede videocamera van Sony met veel mogelijkheden!


Wanneer je een kindje krijgt moet je eigenlijk zoveel mogelijk vastleggen op video, want zo'n kleintje groeit als kool. Het is altijd leuk om zijn eerste stapjes of eerste verjaardag etc. nog eens terug te kijken op film. Aangezien ik het ook nog eens heel leuk vind om workshops van mijn vader's tai chi school te film en te bewerken voor zijn website, heb ik een nieuwe camera van mijn vriendin gehad. Lees verder wat mijn ervaringen met deze Sony HDR-XR260 videocamera is...

Merk: Sony
Product: handycam
Type: HDR-XR260VE
Prijs: tussen € 510 en € 920
Verkrijgbaarheid: (online) computerwinkels en (online) warenhuizen als videocamerashop.nl, bol.com, coolblue.nl, wehkamp.nl, otto.nl, saturn.nl, kamera-express.nl, bcc.nl, mediamarkt.nl, pixmania.com, 4launch.nl, cameraland.nl etc.
Website: http://www.sony.nl


De zijkant van de Sony camcorder
De zijkant van de Sony camcorder

Inhoud verpakking

  • Netspanningsadapter
  • Netsnoer
  • HDMI-kabel
  • A/V-verbindingskabel
  • Kabel voor ondersteuning van de USB-aansluiting
  • Oplaadbare accu
  • Handleiding
  • Software


Handleiding

Bij deze Sony videocamera zit een uitgebreide handleiding. Het is een klein formaat boekje in verschillende talen. Helaas zitten er 4 talen in een boekje. Dit betekent dat het dikke boekjes zijn waarbij de bladzijdes niet open blijven liggen, maar meteen weer dichtklappen. Dit vind ik een klein nadeel. De opmaak van de pagina's ziet er goed uit. Alles is in zwart/wit met grijstinten. Het is in goed Nederlands geschreven en ze maken veel gebruik van picto's, illustraties en opmaaktechnieken, zodat het allemaal er zeer overzichtelijk uitziet. Je kunt merken dat Sony hier veel aandacht en geld aan heeft besteed, maar hierdoor wordt de vele informatie wel overzichtelijk getoond aan de gebruiker. Wanneer je de handleiding kwijt bent of een handleiding op het beeldscherm gewoon fijner vindt heeft Sony ook deze mogelijkheid. De handleiding is namelijk ook in PDF-formaat te vinden op hun website.

De videocamera van Sony in de verpakking
De videocamera van Sony in de verpakking

Uiterlijk Sony HDR-XR260 Handycam

Deze videocamera van Sony is zwart van kleur. Hij is ongeveer 14 cm lang, 6 cm breed en 7 cm hoog. Doordat er nu een interne HDD in zit van maar liefst 160 GB is de video camera aan de rechterkant nu wel iets uitgebouwd. Dit is in het begin wennen als je de voorganger gewend bent. Het gewicht is 355 gram, zonder de accu. Ik vind de camera lekker in de hand liggen. Het apparaat is gemaakt van glanzend plastic. Deze voelt stroef aan, zodat hij niet snel uit je hand glijdt. Een aantal elementen zijn van aluminium. Aan de onderkant van de videocamera zit een bevestiging voor bijvoorbeeld een statief. Aan de achterkant van de Sony camcorder is plaats voor de accu. Deze is makkelijk te bevestigen.


LCD-scherm / aanraakschermbediening
Het uitklapscherm is ongeveer 9 cm breed en 6 cm hoog. Het LCD-scherm zelf is 3 inch. Dit is ook meteen een touchscreen. Het scherm kun je, wanneer je deze naar boven draait, 180 graden omdraaien. Op deze manier kun je dus de camera achterstevoren houden (met de lens naar je toe) en meteen op het scherm zien wat je filmt. Wanneer je het scherm naar onderen draait, kun je deze maximaal 90 graden draaien. Ik ben helemaal fan van schermen die je 180 graden kunt draaien. Dit is vooral handig wanneer je vanuit bepaalde hoeken wilt filmen. Stel, je wilt vanaf de grond filmen, dan kun je het scherm omhoog draaien, zodat je precies kunt zien wat je filmt. Of wat denk je tijdens een concert of optocht? Als er mensen voor je staan, kun je gewoon over de mensen heen filmen (met gestrekte arm) en toch kun je dan zien wat je aan het filmen bent. Superhandig dus!

Het LCD-scherm van deze Sony videocamera is hier geopend
Het LCD-scherm van deze Sony videocamera is hier geopend

Tegenwoordig kun je bijna geen schermen meer vinden die geen touchscreen zijn, dus ook deze LCD-scherm heeft een aanraakschermbediening. Het aanraakscherm werkt goed, al moet je soms wel goed mikken en drukken. Tijdens het filmen of wanneer het scherm wel open staat, maar je niks opneemt, is allerlei informatie op het scherm te zien. Denk hierbij aan het knopje naar het menu, batterijverbruik, geluid, zoomknoppen etc. Wanneer je met je vinger op het scherm drukt, krijg je nog meer instellingen te zien als framerate, resterende filmtijd, gps, Low lux (duidelijk opnemen in het donker), spotmeter en focus. Dit alles kun je uiteraard ook uitzetten, maar ik vind het wel handig. Vanuit dit scherm kun je ook naar het onscreenmenu. Deze ziet er goed en duidelijk uit. Alles is overzichtelijk in categorieën opgedeeld en voorzien van duidelijke full color pictogrammen. Ik ga niet alle functies benoemen, want dit zijn er heel veel. Wel zal ik een aantal functies, die ik heel makkelijk vind, in het volgende hoofdstuk uitlichten.

Filmen

Beeldkwaliteit
Ik vind de beeldkwaliteit best goed. Qua scherpte vind ik de kwaliteit super, maar qua kleur mag het wel iets beter. Tenminste, ik merk dat de camera moeite heeft met kleuren wanneer ik binnen film wanneer er minder licht is. Ik vind de kleuren dan een beetje aan de fletse kant, maar het kan ook zijn dat mijn eisen te hoog zijn of dat ikzelf gewoon beter met licht moet spelen. Een optie zou natuurlijk zijn om een externe lamp erop aan te sluiten. Uiteraard kun je ook nog de kleuren achteraf met videobewerkingssoftware als Adobe Premiere, Adobe After Effects, Pinnacle Studio, Corel Video Studio Pro of Magix bewerken. De beeldkwaliteit en bitsnelheid kun je op verschillende manieren instellen. Ikzelf zet de instelling op een hoge HD-kwaliteit. Je hebt toch genoeg ruimte hiervoor op de harde schijf.

videocamerashop Image Banner 468 x 60

Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit is echt van hoog niveau! Toen ik de camera kreeg, stond er in het boekje dat het geluid wordt opgenomen in dolby surround 5.1. Ik had eigenlijk helemaal geen idee wat ik hierbij moest verwachten, totdat we een keer op een kinderboerderij waren. Op de film leek het wel alsof alle dieren echt om je heen stonden te blèren. Het is een gewone homevideo, maar door het geluid lijkt het wel een Hollywoodfilm. Daar ben ik dus helemaal tevreden over. Tevens zit er een functie in de camera om stemmen duidelijker op te nemen. Wanneer je aan het filmen bent, kun je op het aanraakscherm iemands gezicht aanraken. De microfoon zal zich dan op die persoon richten en het omgevingsgeluid qua volume verlagen.

De voorkant van de Sony HDR-XR260
De voorkant van de Sony HDR-XR260

Instellen
Tijdens het filmen kun je nog een hoop instellen. Ik vertelde net over het aanraken van een gezicht op je scherm, waarna het geluid zich op die persoon richt. Dit kun je ook doen om scherp te stellen op iemand. Wanneer je op een persoon drukt op je touchscreen, zal de camera scherpstellen op diegene. De camera-instellingen zullen de betreffende persoon ook volgen wanneer hij of zij beweegt. Tevens kun je op deze manier ook de belichting en huidtint van de persoon aanpassen. De Sony camcorder kiest verder zelf automatisch de ideale instelling om te filmen. Ik bedoel hiermee de scène-instellingen, zoals tegenlicht, landschap, nachtscène, spotlight, duister of macro. Ook detecteert de Sony HDR-XR260 cameratrilling en zal deze optimaal compenseren. Op mijn telefoon zit dit bijvoorbeeld niet en je ziet duidelijk de verschillen.

Zoomen
Bovenop zit de schuifknop om mee in- of uit te zoomen. Dit zit op een handige plaats. Tevens kun je ook nog eens in- en uitzoomen met de onscreen-knoppen op het digitale scherm. Wanneer je met deze zoomt, gaat dat heel geleidelijk. Met de knoppen bovenop de camera kun je een stuk sneller zoomen. Ikzelf vind het fijner om deze te gebruiken, al moet je soms wel opletten dat je de knop niet te snel schuift en je hakkerige zoom-momenten krijgt. De knop is namelijk wel heel gevoelig. Je kunt met deze camcorder van Sony 30 keer optisch inzoomen. Dit is echt heel veel en werkt goed! Nadeel is wel, hoe verder je inzoomt, des te duidelijker je de trillingen ziet. Ik heb een keer op het strand een schip op zee heel erg dichtbij gehaald. Ik had wel moeite met het stilhouden van de camera, maar ik kon echt de cabine of hut inkijken. Een statief zou voor dit soort situaties een ideale oplossing zijn.

De zijkant van de Sony camcorder
De zijkant van de Sony camcorder

Foto's maken

Het is ook mogelijk om met deze videocamera foto's te maken. De knop om foto's te maken zit bovenop de camera. Automatisch staat 'smileshot' aan. Dit houdt in dat als iemand lacht, er meteen automatisch een foto wordt gemaakt. Dit stoort het filmen verder niet. Het is best wel een handige functie en ik heb het ook aanstaan. Wanneer je een stukje gefilmd hebt en later het filmpje terug kijkt, kom je er in eens achter dat er ook nog eens leuke foto's zijn gemaakt. Je kunt natuurlijk ook zelf een foto maken tijdens het filmen. Foto's worden met 8,9 megapixels (16:9, 3984x2240) of met 6,7 megapixels (4:3, 2992x2240) opgeslagen. Ik moet wel eerlijk erbij zeggen dat ik de kwaliteit van de foto's best slecht vind.

GPS

Op deze camera zit ook GPS, zodat je per film aan kunt geven op een landkaart waar deze is gemaakt. Geotagging heet dit. Ikzelf vind deze functie niet echt interessant, dus heb ik het ook nog nooit gebruikt. Helaas is dit dus een functie waar ik verder niets over kan vertellen.

De ingebouwde USB-kabel
De ingebouwde USB-kabel

Bestanden overbrengen op een ander media-apparaat

In deze HDR-XR260 camera van Sony zit een opslagcapaciteit van 160 GB. Dit is erg veel en voordat je dit vol krijgt met filmen ben je echt wel een paar uur verder. Ik heb het nog niet voor elkaar gekregen om het vol te krijgen. Toch is het belangrijk om regelmatig een backup te maken, omdat je je filmpjes van bijvoorbeeld je opgroeiende baby natuurlijk niet kwijt wilt. Een backup kun je makkelijk maken. Sluit de camera aan met de USB-kabel op je computer en je krijgt op je scherm meteen de mogelijkheid om de bestanden te zien en te kopiëren. De camera slaat automatisch de filmpjes per dag op. Voor elke dag dat je filmt staat dus een mapje op je harde schijf. In deze video-camera van Sony zit een USB-kabel ingebouwd, waarmee je de camera kunt verbinden aan je computer. Ik vind deze aansluiting alleen wel te kort. Bij mijn fotocamera had ik wel een langere UBS-kabel zitten en gebruik deze ook voor deze Sony videocamera.

Statiefshop Banner Image Banner 300 x 250

Accessoires voor de Sony HDR-XR260

Voor deze Sony camcorder zijn er talloze accessoires te koop. Ikzelf heb een statief van Hama gekocht, omdat dit toch wel heel handig is. En ik heb een extra accu van Sony erbij gekocht, omdat je maar een paar uur kunt filmen met de standaard accu. Verder zijn er voor de Sony videocamera nog accessoires te koop zoals lenzen, sportpakket met waterdichte behuizing, geheugenkaarten, geheugenkaartlezers, opladers, afstandbediening, microfoons, hoofdtelefoons, boeken, kabels, lichtmeters, onderhouds artikelen, dolly's, screenprotectors en tassen.

De onderkant van de Sony video camera
De onderkant van de Sony video camera

Conclusie

Ik ben helemaal tevreden over deze videocamera van Sony. Over de beeldkwaliteit ben ik best tevreden, maar de geluidskwaliteit vind ik echt supergoed! Een voordeel van deze Sony videocamera is de harde schijf met veel opslagkwaliteit. Nog een voordeel is dat de videocamera een optische zoom van 30 keer heeft. Dit is erg veel! Wanneer je gebruik wilt maken van meer functies dan alleen maar de automatische instelling heeft deze Sony camcorder veel mogelijkheden. Erg leuk wanneer je meer filmt dan alleen maar homevideo's. Ook is de videocamera handig in gebruik, vooral door de touchscreen die erop zit. Deze camcorder van Sony kan ik je dan ook zeker aanraden. Het kost misschien wel wat, maar met deze Sony HDR-XR260 heb je echt een topproduct in huis!

Pluspunten
+ Grote opslagkwaliteit
+ Handig in gebruik
+ Mooie touchscreen
+ Goede geluidskwaliteit
+ 30x optische zoom

Minpunten
- Niet goedkoop

Technische specificaties

Omdat deze lijst echt heel erg lang is, plaats ik hier de link naar de specificaties van de Sony HDR-XR260

Het merk Sony

Sony is een wereldbekend bedrijf dat zijn oorsprong in 1946 vindt. Het bedrijf is opgericht door Masaru Ibuka en Akio Morita. Sony houdt zich bezig met consumenten-elektronica, films, muziek, televisie en financiële dienstverlening. Op consumenten-elektronica gebied verkoopt Sony echt vanalles. Ik denk hierbij aan producten als een televisie, projector, thuisbioscoop, blu-ray speler, dvd speler, compacte digitale camera, camera met verwisselbare lens, lens, camcorder, fotolijst, foto printer, verrekijker, notebook, pc randapparatuur, tablet, smartphone, Reader eBook, hifi systeem, radio, hoofdtelefoon, mp3 speler, cd speler, voice recorder, PlayStation 2, PlayStation 3, PS Vita, PSP, geheugenkaart, USB-flashdrive, externe vaste schijf, navigatie voor in de auto, luidspreker voor in de auto, versterker etc.


Bestel een Sony videocamera bij Bol.com. Vandaag voor 22.30 u besteld, is morgen in huis!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...