woensdag 16 januari 2013

Jouw vaat weer blinkend schoon met deze vaatwasser van Bosch type SGS 55 E 92 EU


Afwassen: met de hand of door de vaatwasser? Een vaatwasser koop je voor langere tijd. Het is dus van belang goed te onderzoeken wat je wilt en of de vaatwasser aan jouw wensen tegemoet komt. In dit artikel mijn ervaring met de vaatwasser type SGS 55 E 92 EU van Bosch. 


Uiterlijk en maten van de vaatwasser

De vaatwasser is wit en heeft het merk Bosch in het rood op de deur staan. Aan de voorkant zitten tevens een aantal knoppen en indicatielampjes. De handgreep om de deur te openen kan je simpel voor kinderen beveiligen. Dit voorkomt dat kinderen onwetend de deur opentrekken terwijl de vaatwasser bezig is en overvallen worden door de stoom of het hete water. Hoe je deze kinderbeveiliging kan installeren staat duidelijk uitgelegd in de handleiding. Deze vaatwasser van Bosch is 57,3 cm diep, 60 cm breed en 85 cm hoog. Het bovenrek biedt plaats aan servies met een maximale diameter van 26 cm en het onderrek biedt plaats aan servies met een maximale diameter van 30 cm. In deze vaatwasser kan je tot 12 couverts kwijt. Een couvert is het eetgerei dat je gebruikt bij het avondeten. In dit geval kan je dus borden, messen, vorken en glazen tot 12 personen kwijt in de vaatwasser.

Het bedieningspaneel op de deur

Op het bedieningspaneel op de deur vind je de volgende knoppen en lampjes:
 • Hoofdschakelaar
 • Toets om de deur te openen
 • Programmakeuze knop (deze is te verzinken in het paneel)
 • Extra functies, bij het type wat ik heb is dit de mogelijkheid om te kiezen voor het programma voor halve belading en de knop om een starttijd te kiezen.
 • Indicatielampje van de watertoevoer
 • Indicatielampje voor het zout
 • Indicatielampje voor het glansspoelmiddel
 • Digitale weergave van de resttijd van het programma

Binnenkant van het apparaat

In het apparaat tref je de volgende dingen aan: bovenste servieskorf, bovenste sproeiarm, onderste sproeiarm, vlotter, reservoir voor onthardingszout, zeven, uitneembare bestekkorf, voorraadreservoir voor glansspoelmiddel, afwasmiddelbakje, vergrendeling, typeplaatje.
Verder beschikt deze vaatwasser over een etagère ( inklapbaar rekje aan de zijkant van de bovenste servieskorf voor steun voor de voet van wijnglazen) en is bij de onderste servieskorf het bordenrek deels inklapbaar om meer ruimte te creëren voor pannen.


Wateronthardingsinstallatie

Voor een goed wasresultaat heeft de vaatwasser water met weinig kalk nodig (zacht water). Water met een hoge waterhardheid is geen gezondheidsrisico, maar bemoeilijkt de werking van de zepen en verwarmingselementen. Leidingwater met een te hoge hardheidsgraad moet voor gebruik in de vaatwasser worden onkalkt (onthardt). Dit ontharden gebeurt met behulp van speciaal zout in de wateronthardingsinstallatie in de vaatwasser. De instellingen en benodigde hoeveelheid zout zijn afhankelijk van de hardheidsgraad van het leidingwater. Voordat je de vaatwasser in gebruik neemt moet je dit instellen. Afhankelijk van de instellingen en het aantal wasbeurten kan het een aantal maanden duren voordat je dit weer bij moet vullen. Wanneer je de onthardingsinstallatie niet goed hebt ingesteld of wanneer er niet voldoende zout in de vaatwasser zit kan dit ervoor zorgen dat je vaat niet schoon is, of dat er een korrelige laag op de vaat achterblijft.

Glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel is nodig om het serviesgoed streeploos te drogen en om glazen helder te houden. Het glansspoelreservoir vind je in de deur van de vaatwasser. De dosering van het glansspoelmiddel is traploos in te stellen. Wanneer er strepen of watervlekken op het serviesgoed achterblijven kan je dat verhelpen door deze dosering aan te passen. Op het moment dat het glansspoelmiddel bijgevuld moet worden gaat het indicatielampje op de deur branden. Wanneer je afwasmiddel gebruikt waar een glansspoelmiddel in is geïntegreerd kan je deze indicatie ook uitschakelen. Dit wordt ook uitgebreid en duidelijk omschreven in de handleiding.

Programma’s

Het type vaatwasser dat ik heb beschikt over 5 programma’s.
 • Voorspoelen: duurt 19 minuten, verbruikt 0,05 kWh stroom en verbruikt 4 L water
 • Snel 45 graden: duurt 30 minuten, verbruikt 0,80 kWh stroom en verbruikt 10 L water
 • Eco 50 graden: duurt 140 minuten, verbruikt 1,05 kWh stroom en verbruikt 13 L water
 • Normaal 65 graden: duurt 140 minuten, verbruikt 1,60 kWh stroom en verbruikt 16 L water
 • Intensief 70 graden: duurt 138 minuten, verbruikt 1,65 kWh stroom en verbruikt 16 L water
  Verder beschikt mijn type over het knopje Halve Belading. Deze knop kan je bij weinig afwas gebruiken, dit scheelt dan tijd, energie en water.
  Ook heeft mijn type een knopje voor Starttijd. Hiermee kan je een starttijd kiezen tot 19 uur later. Dit kan in stappen van een uur.

Veiligheid

Dit apparaat beschikt over een Aquastop. Ofwel een waterlekkagebeveiliging. Wanneer er iets misgaat schakelt de vaatwasser hierdoor uit waardoor niet je hele keuken blank komt te staan.
Wat ook handig is om te weten is dat de deur op een simpele manier is te beveiligen tegen grijpgrage kinderhandjes. Hoe je dit kan doen staat duidelijk omschreven in de handleiding.

De handleiding

De handleiding die bij deze vaatwasser geleverd wordt is erg duidelijk en overzichtelijk. De vaatwasser installeren met behulp van de handleiding is prima te doen. Verder worden alle mogelijkheden van de vaatwasser erin beschreven en waar nodig aangevuld met duidelijke tekeningen of plaatjes. Wanneer je een probleem hebt met de vaatwasser kan je in de handleiding naar een oplossing zoeken. De meest voorkomende problemen staan erin vermeld evenals de oplossing voor deze problemen. Ook staat er andere handige informatie in over bijvoorbeeld welke spullen wel of niet in de vaatwasser kunnen en wat de beste indeling is van de machine. Tevens zit er een duidelijke verkorte handleiding bij waar de belangrijkste punten in uitgelegd worden.

Tips voor een schone vaat

Spoel vaat waarin bijvoorbeeld aardappelen in hebben gezeten goed af met koud water. Warm water heeft geen nut, vandaar dat je het even af moet spoelen. Het zetmeel kan zich namelijk afzetten in de machine of op de overige vaat. Met name de glazen zijn dan het doelwit. Het zetmeel blijft daaraan plakken en laat een korrelig laagje achter op het glas. Verder is het belangrijk om je vaatwasser regelmatig te reinigen met een vaatwasserreiniger. Deze kan je gewoon in de supermarkt kopen. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld de sproeiarmen in de machine vuil vasthouden en dat onderdelen verkalken. Ook de filters moet je regelmatig schoonmaken voor het beste resultaat. Houd ook het glansspoelmiddel en het zout in de gaten en vul dit bij wanneer nodig.

Conclusie

Ik ben zeer tevreden met deze vaatwasser. Al mijn vaat komt er altijd weer schoon en streeploos uit. Wanneer de vaatwasser klaar is moet je nog eventjes een paar minuten wachten met de deur openen en dan is ook alles droog. Wanneer je direct na de cyclus de deur open trekt kan het namelijk zo zijn dat er nog een paar dingen nat zijn. De optie voor halve vaat is ook erg praktisch aangezien het programma dan ook verkort wordt, en je vaat dus nog sneller klaar is. Wanneer de vaat niet erg vies is kan dit prima. Ook heb je alle ruimte om je vaat in de vaatwasser te plaatsen en past er erg veel in. De filters zijn makkelijk te verwijderen en te reinigen. Het stevige bestekbakje is uitneembaar waardoor je nog meer ruimte hebt in de onderste servieskorf wanneer je dat nodig hebt. Ook zijn de achterste twee bordenrekken om te klappen zodat je er je pannen goed op kan plaatsen. Een erg praktische, gebruiksvriendelijke en stille vaatwasser die de vaat goed reinigt en geen strepen of resten achterlaat. Vijf sterren voor deze vaatwasser dus en een echte aanrader!

Algemene informatie

Merk: Bosch
Product: Vaatwasser
Type: SGS 55 E 92 EU
Afmetingen: 57,3 cm diep, 60 cm breed en 85 cm hoog
Energie-efficiëntieklasse: A
Energieverbruik: 1,05 kWh (231 kWh per jaar)
Aantal couverts: 12
Waterverbruik: 13 liter
Droogtechniek: condensatie
Geluidsniveau: 49 dB
Aantal programma’s: 2x5
Indicator op het bedieningspaneel voor: einde cyclus, zout, glansspoelmiddel
Prijs: ongeveer tussen 300 en 400 euro
Verkrijgbaarheid: witgoedspecialisten, electronicazaken, webshops

Bosch

Bosch Nederland is onderdeel van Bosch Groep. Bosch Groep is één van de grootste private industriële ondernemingen ter wereld. Wereldwijd heeft Bosch Groep meer dan 280.000 werknemers en zijn zij actief in de ontwikkeling, productie, verkoop en servicing van automaterialen, automatiseringstechniek, verpakkingsmachines, elektrisch gereedschap, verwarmingstechniek, huishoudelijke apparaten en beveiligingstechniek.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...