woensdag 30 januari 2013

Een erg zuinige, gebruiksvriendelijke koelvriescombinatie van Bosch


Het was een hele speurtocht, het zoeken naar een nieuwe koelkast. Uiteindelijk heb ik op advies van een winkelmedewerker gekozen voor deze koelvriescombinatie van Bosch, de Bosch KGV 33XX33. In deze review lees je waarom. Deze koelvriescombinatie is te verkrijgen bij witgoedspecialisten, webshops en elektronica winkels als bijvoorbeeld BCC en MediaMarkt en de prijs varieert vanaf ongeveer 350 euro tot ruim 400 euro.

Bosch KGV 33X33
Bosch KGV 33X33

Over Bosch

Bosch Nederland is onderdeel van Bosch Groep. Bosch Groep is een van de grootste private industriële ondernemingen ter wereld. Wereldwijd heeft Bosch Groep meer dan 280.000 werknemers en zijn zij actief in de ontwikkeling, productie, verkoop en servicing van automaterialen, automatiseringstechniek, verpakkingsmachines, elektrisch gereedschap, verwarmingstechniek, huishoudelijke apparaten en beveiligingstechniek.

Wat zijn de afmetingen, wat is de inhoud van de Bosch KGV 33X33 koelvriescombinatie en hoe ziet de koelkast er uit?

Deze koelvriescombinatie is 170 cm hoog, 60 cm breed en 65 cm diep. De inhoud van het koelgedeelte is 190 liter, en het vriesgedeelte is 87 liter. De combinatie heeft 2 deuren met design handgrepen, 1 deur voor het koelgedeelte en 1 deur voor het vriesgedeelte. Beide deuren zijn zowel linksdraaiend als rechtsdraaiend te bevestigen. De koelvriescombinatie is wit van kleur en op het bovenste gedeelte van de deur van het koelgedeelte staat het merk Bosch. Dit is een zilverkleurig embleempje wat op de deur is geplakt en is een paar millimeter dik, ongeveer 8 cm breed en ongeveer 1,5 cm hoog.
Verder heeft de koelkast verstelbare pootjes aan de voorkant en rolletjes aan de achterzijde.

Hoe ziet het koelgedeelte er uit?

De 4 legplateaus zijn van veiligheidsglas waarvan er 3 op verschillende hoogtes te plaatsen zijn. De deur van het koelgedeelte heeft 3 vakken op verschillende hoogtes, deze kan je eruit halen wanneer je ze schoon wilt maken. In het onderste vak in de deur kan je makkelijk staande frisdrankflessen kwijt. Onderin de koelkast zit een transparante groentelade. Behalve de 4 legplateaus zit er ook een flessenrek in het koelgedeelte, bij aankoop kon ik er ook voor kiezen om daar een legplateau in te laten doen, maar ik vond een flessenrek wel handig. Ook wordt er een eierrekje bijgeleverd, deze is los dus kan je er ook uitlaten wanneer je het niet gebruikt.
In het koelgedeelte zitten zogenaamde koudezones. Deze zones ontstaan door de luchtcirculatie in de koelruimte. Deze zones worden aangegeven door twee pijlen aan de zijkant van het koelgedeelte. Die pijlen zijn zeg maar in de wand gedrukt, ze vallen niet enorm op. Op de glasplaat die tussen deze twee pijlen zit kan je het beste je verse producten bewaren zoals vlees, vis, worst of salades.
Ook zit er een AntiBacteria laag verwerkt in het binnenwerk van het koelgedeelte. Door die methode kunnen er volgens de fabrikant geen micro-organismen op de koelkastwand groeien. Dit betekent echter niet dat je de deze nooit schoon hoeft te maken. Het is ontwikkeld om de levensduur van producten te verlengen.

Hoe ziet het vriesgedeelte er uit?

Het vriesgedeelte heeft 3 lades en een vriestableau voor bijvoorbeeld ijsblokjes. Er worden ook 2 ijsblokjes bakjes meegeleverd die perfect in deze ondiepe lade passen. De 2 bovenste lades zijn zo’n cm of 55 lang en een goede 20 cm diep, de onderste lade is iets minder lang, ongeveer 25 cm, maar is dan wel weer dieper dan de andere lades, ongeveer 30 cm. Alle lades zijn even breed, ongeveer 45 cm. Voordeel aan deze lades vind ik dat ze handgrepen aan de zijkanten hebben, zodat je makkelijk een volle lade eruit kan tillen zonder dat je spullen op de grond vallen omdat de lade zwaarder is dan je dacht. De lades zijn gemaakt van een transparante plastic waardoor je kunt zien wat er in ligt.

De invriescapaciteit is 4 kg in 24 uur. Met de invriescapaciteit wordt aangegeven hoeveel kilo de vriezer in kan vriezen zonder dat de temperatuur van de al aanwezige levensmiddelen te hoog wordt. Het vriesgedeelte beschikt ook over een EtageFrost systeem. Dit wil zeggen dat de vriestemperatuur overal in de vriezer gelijk is.
De onderste lade is voorzien van een diepvrieskalender. Dit is een kalender die aangeeft hoelang verschillende levensmiddelen bewaard kunnen worden. Als je producten in de vriezer legt kan je op de producten de datum noteren wanneer ze de vriezer in zijn gegaan. Wanneer je het er dan uithaalt kan je meteen zien of het product nog goed is of dat het al te lang in de vriezer heeft gelegen. Het vriesgedeelte heeft 4 sterren. Dit wil zeggen dat het -18 graden of lager is en dat hij geschikt is om producten 3 maanden te bewaren en ook geschikt is voor het invriezen van vers voedsel.

Thermostaat

Aan de rechterzijwand in het koelgedeelte zit een lampje van maximaal 25 Watt en een thermostaatknop waarmee zowel de temperatuur van het koelgedeelte als het vriesgedeelte geregeld wordt. De thermostaat heeft 5 traploos regelbare standen. Wordt de thermostaat op een hoger cijfer gezet, dan wordt de temperatuur in de koel- en diepvriesruimte lager. Voor het kort invriezen van levensmiddelen in de diepvriesruimte wordt geadviseerd een lager cijfer te kiezen aangezien dat energiebesparend is. Voor langdurig opslaan van levensmiddelen in de diepvriesruimte en voor het invriezen van verse producten wordt geadviseerd het middelste cijfer te kiezen.
Er zit ook een knopje bij de thermostaat. Deze knop hoef je echter alleen te gebruiken wanneer de koelvriescombinatie in een omgeving staat die kouder dan 12 graden is. De looptijd van de koelmachine wordt anders bij zulke lage temperaturen verkort, waardoor de producten in de koelvriescombinatie te warm zullen worden. Op het moment dat de omgevingstemperatuur weer boven 12 graden is moet deze knop weer uitgezet worden.
De bewaartijd bij storing is bij deze koelvriescombinatie 24 uur.

Ontdooien koelgedeelte en vriesgedeelte niet nodig

Het koelgedeelte heeft een automatische dooifunctie, dit water wordt via een dooiwatergootje naar de koelmachine geleid, waar het verdampt. Je hoeft hier dus niks aan te doen.
Dankzij de NoFrost-techniek hoef je het vriesgedeelte niet meer te ontdooien. De producten worden met gekoelde circulatielucht ingevroren en de luchtvochtigheid wordt naar buiten getransporteerd waardoor er geen ijsafzetting ontstaat in het vriesgedeelte. Niet meer met emmertjes heet water aan de slag en geen natte vloer meer dus.

Schoonmaken

Het apparaat is makkelijk schoon te maken met een mild reinigingsmiddel. Er wordt aanbevolen om een handafwasmiddel te gebruiken en dit werkt prima. Alle lades en legplateaus zijn uit te nemen waardoor je niet in allerlei bochten hoeft te wringen om erbij te komen.

Voordelen van deze koelvriescombinatie

  • Deze koelvriescombinatie is erg stil.
  • Hij is enorm onderhoudsvrij doordat er niet meer ontdooit hoeft te worden.
  • Hij valt in de energie-efficiëntieklasse A en is dus erg zuinig. (Hij verbruikt volgens de beschrijving 273 kWh per jaar.)
  • Aan de voorzijde, op de bodem van het koelgedeelte zit een opstaande rand. Dit voorkomt dat als er iets in de koelkast lekt, het overal terecht komt.
  • De gebruiksaanwijzing is erg duidelijk en overzichtelijk. Alle informatie over deze koelkast staat er in beschreven. Evenals tips met betrekking tot het invriezen van producten, het schoonmaken en ook energiebesparende tips.


Conclusie

Ik ben zeer tevreden met deze koelvriescombinatie. Hij is gebruiksvriendelijk en erg onderhoudsvrij. Het schoonmaken is ook geen hels karwei omdat je alles los kan maken of eruit kan halen en op je gemak kan schoonmaken. Hij vriest en koelt goed en snel en ik zou hem dan ook zeker aanbevelen. Een nadeel zou de prijs kunnen zijn en het feit dat je de temperatuur van het koel- en vriesgedeelte niet apart kan instellen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...