dinsdag 29 januari 2013

Canon Powershot S3 IS: een degelijke compactcamera met de functies van een spiegelreflex


Een paar jaar geleden heb ik zelf een digitale camera aangeschaft. Ik was bang dat ik op een gewone, simpele compactcamera snel uitgekeken zou zijn. Ik wilde er namelijk wel iets meer mee doen dan alleen maar 'kiekjes schieten'. Maar ik twijfelde of ik meteen een dure spiegel reflex camera moest kopen. Stel je voor dat ik fotografie maar een korte periode echt leuk zou vinden, dan zou dat zonde zijn van het geld. Na veel reviews te hebben gelezen en goed rond gekeken te hebben, kwam ik uit bij een uitgebreide compactcamera van Canon, namelijk de Canon Powershot S3 IS. Lees snel verder wat mijn jarenlange ervaring is met deze camera...

Canon Powershot S3 IS

Waar kan ik deze digitale fotocamera van Canon kopen?

De Canon Powershot S3 IS is te koop bij computerwinkels, warenhuizen, fotowinkels en webshops als bol.com, coolblue.nl, wehkamp.nl, otto.nl, saturn.nl, kamera-express.nl, bcc.nl, mediamarkt.nl, pixmania.com, 4launch.nl, cameraland.nl etc.

Het merk Canon

Canon is een Japanse producent van elektronische producten zoals digitale camera's, videocamera's, printers, kopieerapparaten en scanners. Het is één van de bekendere merken op dit gebied en naar mijn weten ook één van de betere merken. Het bedrijf begon in 1934 eerst onder een andere naam (Seikikōgaku kenkyūsho), maar veranderde in 1947 zijn naam naar Canon. Het hoofdkwartier zit in Tokio (Japan) en ondertussen heeft het bedrijf wereldwijd ruim 198.000 werknemers. In Nederland heeft Canon een kantoor in Amstelveen en in Den Bosch staan.

Handleiding Canon Powershot S3 IS

De handleiding is een dik boekje in zwart/wit met grijstinten. Naast lijntekeningen en pictogrammen wordt ook veel gebruik gemaakt van duidelijke screenshots. De handleiding zit goed in elkaar en is overzichtelijk. Het is geen tekst die slecht is vertaald naar het Nederlands, zoals je bij andere merken weleens tegenkomt. Het boekje is best wel dik, maar dit komt natuurlijk omdat deze camera erg veel opties en functies heeft. Op de website kun je ook de handleiding in PDF-formaat downloaden. Altijd handig als je je papieren handleiding kwijt bent of gewoon even op de computer digitaal wilt bladeren en zoeken.

Canon Powershot S3 IS
Canon Powershot S3 IS met flits opengeklapt

Hoe ziet deze digitale fotocamera van Canon eruit?

Deze Canon camera is mat zwart van kleur (zie foto's). Hij is ongeveer 12 cm breed, 8 cm hoog en 9 cm diep. Een aantal elementen zijn van aluminium. De camera heeft afgeronde hoeken en het plastic is stroef, zodat het niet snel uit je handen glijdt. De verschillende knoppen zitten op zich op de goede plaats, al is het in het begin wel even zoeken elke keer. Aan de onderkant zit een bevestiging voor bijvoorbeeld een statief. Ook is aan de onderkant de ruimte te vinden waar de batterijen in moeten. In deze camera zit geen accu, maar moeten 4 AA-batterijen in. Ik heb oplaadbare batterijen van Canon en van Ansmann van 2700mAh. Met deze batterijen kun je echt een hele lange tijd foto´s maken. Bang zijn omdat je batterijen te snel op zijn is er niet bij. Hier was ik in het begin wel een beetje angstig voor, maar nu jaren later werkt het nog steeds perfect. Het gewicht van deze camera (alleen camerabody) is ongeveer 410 gram.

Is de Canon Powershot S3 IS fijn in gebruik?

De camera is natuurlijk een stuk groter dan een simpele compactcamera en heeft meer de vorm van een spiegelreflexcamera. Qua formaat hangt deze Powershot S3 IS daar eigenlijk tussenin. De camera ligt door zijn gewicht en formaat lekker in de hand. De camera is van stevig, hard plastic en is echt degelijk. Ik heb er ondertussen al duizenden foto´s mee geschoten en er is nog niks kapot of beschadigd aan de camera. Deze Powershot S3 IS van Canon is dus van superdegelijke kwaliteit.

Canon Powershot S3 IS
De digitale fotocamera waarbij het uitklapscherm opengeklapt is

Hoe werkt het uitklapscherm?

Wat ik vooral fijn vind aan deze camera, is dat het naast een zoeker ook een uitklapscherm heeft die je kunt draaien. Het uitklapscherm is stevig en voelt degelijk aan. Wanneer je het scherm naar onderen draait heeft deze een maximale hoek van 90 graden en wanneer je het naar boven draait, kan het scherm zelfs 180 graden draaien. Op deze manier kun je dus bijvoorbeeld van jezelf een foto maken, terwijl je toch op het scherm kunt zien hoe de foto eruit gaat zien. Ik gebruik zelf eigenlijk nooit de zoeker, maar altijd het uitklapscherm. Dit kost wel iets meer batterij, maar ik vind de voordelen zwaarder wegen dat dit kleine nadeel. Het uitklapscherm gebruiken is vooral handig wanneer je vanuit bepaalde hoeken foto's wilt maken. Stel, je wilt vanaf de grond fotograferen, dan kun je het scherm omhoog draaien, zodat je precies kunt zien waar je een foto van maakt. Of wat denk je tijdens een concert of optocht? Als er mensen voor je staan, kun je gewoon over de mensen heen foto's maken (met gestrekte arm) en toch kun je dan zien wat je aan het fotograferen bent. Superhandig dus! Het uitklapscherm is ongeveer 5,5 cm breed en 4,5 cm hoog. Helaas is het bij dit type geen touchscreen.

Wat kun je allemaal instellen op deze digitale fotocamera?

Wat ik mooi vind aan deze camera van Canon is dat je voor een compactcamera veel kunt instellen. Teneerste heb je een keuze uit 7 standen om foto's te maken zoals portret, landschap, nacht, sport etc. Maar je hebt ook nog 5 standen waarbij je zelf de waardes kunt ingeven zoals diafragma en sluitertijd. Ook zit er nog een knop op voor super macro-opnames. Ook een handige functie wanneer je macrofoto's wilt maken. Dat zijn dan weer de functies die je op een normale compactcamera niet hebt zitten, maar wel op een spiegelreflex. Wanneer je echt met fotografie bezig bent is het erg leuk om hiermee te spelen. Tevens ben ik erg onder de indruk van de 12x optische zoom. Je kunt op deze manier iets behoorlijk dichtbij halen. Normaal is het dan best moeilijk om het beeld stil te houden en zullen je foto's snel onscherp zijn. Maar door de beeldstabilisator, die deze Canon Powershot S3 IS heeft, valt dit reuze mee!

Canon Powershot S3 IS
De zijkant van de Canon Powershot S3 IS

Wat zijn de formaten waar deze camera mee overweg kan?

Je kunt je foto's op 5 verschillende groottes maken. Deze variëren van 640 x 480 pixels tot  2816 x 2112 pixels. Tevens zit er een breedbeeldformaat op, namelijk 2816 x 1584 pixels. De compressie-instellingen kun je op 3 verschillende waardes instellen. De camera slaat alle beelden op in JPEG-formaat, helaas niet in RAW-formaat. De Canon Powershot S3 IS heeft een resolutie van 6 megapixels. Veel mensen denken: hoe meer megapixels, hoe beter de foto's. Dit is dus niet zo. Foto's die je maakt met een 6 megapixelcamera kun je makkelijk op A4-formaat printen, zonder kwaliteit te verliezen. Maar zeg nou eerlijk... wie doet dit nou? Meestal laat je je foto's afdrukken op 10 x 15 cm en heel af en toe laat je misschien iets afdrukken op groter formaat op canvas bijvoorbeeld. Dan nog red je dit makkelijk met 6 megapixels, zonder kwaliteit te verliezen. Niet het aantal megapixels, maar de kwaliteit van de lens en sensor bepalen de kwaliteit van de foto's.

Hoe ziet het onscreen-menu eruit?

Het onscreen menu van de Canon Powershot S3 IS is behoorlijk uitgebreid en zeker de moeite waard om helemaal een keer door te nemen. Het menu met tabbladen ziet er simpel uit, maar op zo'n klein scherm heb je natuurlijk weinig ruimte. Je kunt d.m.v. een kleine toets op je camera door het menu heen navigeren. Dit werkt superfijn. Tijdens het fotograferen kun je ervoor kiezen om allerlei informatie te tonen in je zoeker of op je uitklapscherm. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de flitser, camera-instelling, hoeveel foto's je gemaakt hebt of nog kunt maken, opnamemodus, mycolors, sluitertijd, diafragma, de histogram etc.

Canon Powershot S3 IS
De instelknoppen op de digitale camera

Hoe werkt continu-opname?

In deze modus maakt de camera tot 2,3 opnames per seconde wanneer je de knop ingedrukt houdt. Dit is vooral handig als je foto's maakt van actiemomenten. Op deze manier zit er altijd wel een foto bij die goed gelukt is of waarbij de actie precies goed getimed is. Hiervoor moet je wel een snel geheugenkaartje hebben. Ik moet zeggen dat de snelheid van foto's achter elkaar maken best hoog is bij deze camera. Ik heb, en dat is al meer dan 5 jaar geleden, een Ultra 2.0 SD-kaartje van SanDisk erbij gekocht. Dit werkt lekker snel en stabiel. Ik heb er namelijk nog nooit problemen mee gehad.

digicamshop Image Banner 300 x 250

Wat is de beeldkwaliteit van de foto's?

De beeldkwaliteit van de foto´s vind ik goed, al vind ik wel dat de camera moeite heeft met foto´s binnen maken of wanneer het buiten slecht weer is. Tijdens deze situaties ontstaat snel lichte ruis op de foto´s. Je kunt natuurlijk wel je flits gebruiken, maar ik vind dat je met een directe flits (zoals bij deze camera) te snel overbelichte foto's krijgt. Een externe flitser zou dan een optie zijn. Wel kun je de flits op deze Canon Powershot S3 IS op 5 verschillende sterktes instellen. Wanneer het buiten mooi weer is, maakt deze camera schitterende foto's met mooie kleuren. Je kunt zelfs op je camera de kleuren van de foto's al bewerken d.m.v. 'My colors'. Ikzelf heb hier nog nooit echt gebruik van gemaakt, omdat ik de foto's sowieso nog bewerk in het computerprogramma Adobe Photoshop.

Canon Powershot S3 IS

Kan ik ook filmen met deze Canon fotocamera?

De filmmogelijkheden van deze Canon Powershot S3 IS camera is ook één van de redenen waarom ik deze heb gekocht. Door op de rode knop te drukken, kun je meteen filmen. Je kunt zelfs filmen en fotograferen tegelijk! De foto's worden dan gewoon in 6 megapixels opgeslagen. De filmkwaliteit is best goed voor een fotocamera. Wanneer je in- of uitzoomt, hoor je dit alleen wel een op de film. Minimaal, maar wanneer het verder stil is in de ruimte waar je filmt, hoor je dit wel een beetje. Het enige nadeel is dat je niet superlang kunt film, omdat er maar een 2 GB-kaartje in zit. Maar als extra functie op deze fotocamera ben ik wel tevreden met de videofunctie.

Hoe breng ik bestanden over op een ander media-apparaat?

Wanneer je je foto's over wilt brengen naar je computer om ze te bewerken of om er een backup van te maken, gebruik je de USB-kabel. De aansluiting daarvoor zit aan de rechterkant van de camera en wordt beschermd door een stukje rubber dat erin zit. Deze zit nog wel vast aan de camera. Ik was in het begin een beetje bang dat dit rubbertje binnen no-time af zou scheuren en kwijt zou raken, maar na al die jaren zit deze er gelukkig nog aan vast. Goede kwaliteit dus! Wanneer je de camera aansluit op je computer, krijg je automatisch een scherm te zien om de bestanden te kopiëren.

Canon Powershot S3 IS

Hoe kan ik foto's bewerken?

Zoals ik eerder al vermeldde, kun je op deze camera de foto's al een beetje bewerken met Mycolors. Maar om echte bewerkingen te maken heb je natuurlijk aparte software nodig. Ikzelf gebruik het fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop om de foto's te bewerken, maar er zijn natuurlijk talloze andere softwarepakketten verkrijgbaar. Er is software waarvoor je moet betalen, maar er is ook gratis software. Bij gratis fotobewerkingssoftware denk ik bijvoorbeeld aan Google Picasa of een gratis online fotobewerkingsprogramma zoals Picnik.com. Een goedkopere versie van Adobe Photoshop is Photoshop Elements. Dit is zeker een aanrader! Een ander voorbeeld van een programma waar je voor moet betalen is Paintshop Pro van Corel. Je ziet dus, voor ieder wat wils. Het is maar net wat jij fijn vindt om mee te werken of hoeveel geld jij er voor over hebt om foto's te bewerken.

Photoshop tips nodig over hoe je een scheve horizon moet rechttrekken in Adobe Photoshop?
Lees dan mijn uitgebreide artikel waar ik alles in stappen uitleg!

Canon Powershot S3 IS

Conclusie

Ik ben al jaren erg tevreden over deze Canon Powershot S3 IS. De camera zelf is van een degelijke kwaliteit en zelfs bij veelvuldig gebruik heb ik nog geen beschadigingen. De camera ligt lekker in de hand en de vele knoppen zitten op de goede plaats. Op deze manier is de camera fijn te bedienen. De foto's zijn van goede kwaliteit al heeft de camera het wat moeilijk met donkere situaties. De 6 megapixels is op zich voldoende voor me en de 12x optische zoom is echt super! De snelheid waarmee de Canon Powershot S3 IS foto's maakt ligt echt heel erg hoog, dus je bent vrijwel altijd op tijd met een foto van een bepaalde actie. Erg handig bijvoorbeeld wanneer kinderen onverwachts iets doen. De filmopties op deze camera zijn ook goed. Mijn eis was dat ik een compactcamera wilde die wel uitgebreid te bedienen was. Een camera die dus tussen een compact en een spiegelreflex in zit en daar voldoet deze camera aan. Je kunt voor deze camera zelfs andere lenzen kopen, als je dat zou willen. Ik ben al jaren tevreden over deze camera en zal er dan ook nog jaren plezier van hebben. Het is geen goedkope camera, maar je haalt hier wel de kwaliteit van Canon mee in huis.

Pluspunten
+ Degelijk
+ Mooie en goede kwaliteit foto's
+ Ergonomisch toestel
+ Snelheid

Minpunten
- Moeite met iets donkerdere situaties


Merk: Canon
Product: digitale fotocamera
Type: Powershot S3 IS
Prijs: ik betaalde nieuw ongeveer rond € 350,-
Verkrijgbaarheid: computerwinkels, warenhuizen en webshops als bol.com, coolblue.nl, wehkamp.nl, otto.nl, saturn.nl, kamera-express.nl, bcc.nl, mediamarkt.nl, pixmania.com, 4launch.nl, cameraland.nl etc.
Technische specificaties

Omdat deze lijst echt heel erg lang is, plaats ik hier de link naar de specificaties van de Canon Powershot S3 IS

De onderstaande foto's zijn gemaakt met de Canon Powershot S3 IS
Klik erop om ze uit te vergroten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...