zaterdag 22 december 2012

Sony PlayStation 3 Slim: de alles-in-één media-vermaakdoos!


De tijd is weer aangebroken dat de verlanglijstjes voor sinterklaas en kerst tevoorschijn getoverd worden. En nu durf ik te wedden dat de Playstation 3 (PS3) er bij vele mensen op komt te staan. Waarom de PS3? Voor de talloze games die ervoor te krijgen zijn? Voor de mogelijkheid om hem als mediacenter te gebruiken? Voor de Blu-ray speler die erin zit? Of voor een combinatie van al deze wensen? Lees snel verder wat mijn ervaringen met de PS3 zijn!

Merk: Sony
Type: gameconsole
Versie: PlayStation 3 Slim 250 gb
Website: nl.playstation.com/ps3

Inhoudsopgave review

 • Het merk Sony
 • Inhoud verpakking
 • Uiterlijk PS3
 • De PS3 aansluiten
 • Controller
 • Mediaserver
 • Blu-Ray
 • Online
 • Aanbod games
 • Accessoires
 • Technische specificaties

Het merk Sony

Sony is een wereldbekend bedrijf dat zijn oorsprong in 1946 vindt. Het bedrijf is opgericht door Masaru Ibuka en Akio Morita. Sony houdt zich bezig met consumenten-elektronica, films, muziek, televisie en financiële dienstverlening. Ze kwamen in 1994 met de eerste PlayStation spelcomputer op de markt en zijn medeverantwoordelijk voor het verdwijnen van spelcomputermerk Sega. De PlayStation 2 werd in 2000 op de markt gebracht en de PlayStation 3 wordt sinds 2006 verkocht. Eind juni 2010 zijn er al 38,1 miljoen PS3 spelcomputers over de toonbank gegaan, waaruit je dus kunt opmaken dat het een erg populair product is.

Inhoud verpakking

+ Playstation 3 Slim Systeem
+ Draadloze Controller (DUALSHOCK3)
+ AC-stroomkabel
+ AV-kabel
+ Usb-kabel
+ Handleiding

- Helaas wordt bij de PS3 standaard geen HDMI-kabel meegeleverd

De achterkant van de PlayStation 3 Slim
De achterkant van de PlayStation 3 Slim

Uiterlijk PS3 Slim

De Sony Playstation 3 Slim heeft een hoogte van 6,5 cm, een breedte van 29 cm, een diepte van 29 cm en een gewicht van 3,2 kg. Een stuk kleiner en lichter dus dan de eerste versie van de PS3. Ik vind de zwarte console er modern en strak uitzien. De spelcomputer past eigenlijk wel in elke inrichting denk ik. De PS3 Slim heeft aan de voorkant 2 USB-poorten zitten. Hier kun je externe apparaten met een USB-aansluiting op aansluiten, alleen als ze compatibel zijn met USB Mass Storage Class. Wat ik mooi vind (en wat ook op de PS2 zat) is het felblauwe ledje. Dit hebben ze er gelukkig in gehouden. Op de PS3 zit er ook een groen ledje naast. Wat ik wennen vond op de PS3 is de manier waarop je er een disc in plaatst. Dit gebeurt niet via een lade, maar er zit gewoon een opening aan de voorkant waar je de disc in moet duwen. Wanneer de disc voorbij een bepaald punt komt, trekt de PS3 automatisch de disc naar binnen. Geen last van een lade die af kan breken dus!

Aan de achterkant zitten de aansluitingen voor AC (stroom), een AV (audio/video) Multi Out en een Digital Out (optical). Tevens zitten hier ook de HDMI (High-Definition Multimedia Interface) en de LAN-aansluiting (Local area network). Aan de achterkant zit ook de luchtopening om de warmte kwijt te kunnen. Deze hoor je vrij te houden en regelmatig schoon te maken (bijvoorbeeld met een stofzuiger). Het besturingssyteem van de PS3, genaamd Xcross Media Bar (XMB), is zeer duidelijk, overzichtelijk en helder. Voor de achtergrond hiervan kun je zelfs bepaalde thema´s downloaden zoals, een aquarium, game-thema's, foto's, filmpjes etc. Hiermee maak je je menu een stuk persoonlijker. Voor het innerlijk van de PS3 verwijs ik je naar de technische specificaties onderaan de review. De handleiding die erbij zit is in meerdere talen met duidelijke illustraties en goede vertalingen.

De PlayStation Slim 3 aansluiten

Wanneer je de PS3 voor het eerst aanzet, kun je deze op 2 manieren installeren. Wanneer je een HD Ready of Full HD LCD scherm hebt, kun je de PS3 met een HDMI-kabel aansluiten. Nu zal de spelcomputer automatisch de hoogste HD-kwaliteit instellen, namelijk 1080 p, 1080i of 720p. Wanneer je deze mogelijkheden niet hebt, gebruik je gewoon een SCART-kabel en zal de PS3 gebruik maken van de SD-resolutie, namelijk 576p of 576i. Het is aan te raden om de console op een plek te plaatsen, waar het goed zijn warmte kwijt kan. Je kunt eventueel ook nog een koeler kopen voor de PS3, zodat je de levensduur iets kunt verlengen. Regelmatig wordt er een systeemupdate uitgevoerd, zo ook de eerste keer dat je de PS3 aan zet. Tevens kun je dan je account aanmaken. Dit is vooral handig wanneer je online gaat met je PlayStation.

De PS3 controller
De PS3 controller

De PS3 controller

De Dual Shock 3 Controller (zie foto) is ongeveer 14 cm breed, 10 cm diep en 6 cm hoog. Bij het ontwerp hiervan is goed gelet op de ergonomie, waardoor deze erg fijn in de hand ligt. De controller weeg niet zwaar, namelijk 180 g. De standaard ps3 controller die bij de PS3 geleverd wordt is zwart van kleur, maar de controller is los in verschillende kleuren te krijgen zoals wit, zilver, blauw en rood. De knoppen op de controller PS3 zijn drukgevoelig. Dit houdt in dat hoe harder je de knop indrukt, hoe meer activiteit er zal ontstaan. Dit zorgt voor een meer realistische ervaring met het spel. De PlayStation 3 controller is via Bluetooth-technologie verbonden met de console. Je kunt maximaal 7 controllers tegelijk aansluiten op je PlayStation 3.

Trilfunctie
Om een spel nog realistischer te maken zit er in de controller een trilfunctie ingebouwd. Het trillen gebeurt dan bijvoorbeeld bij het schieten van een pistool, wanneer je tijdens het racen van de weg raakt, als je geraakt wordt door de vijand etc.

Bewegingssensoren
Ook heeft de de PS3 controller zogenaamde Motion Sensors. Dit is een bewegingsdetectie, die een nauwkeurige besturing over 6 assen mogelijk maakt. Hou je je controller schuin naar links, dan zal het spel dit detecteren. Bijvoorbeeld bij bowlen... Hier kun je met je Controller de richting van je gooi veranderen en wanneer je gaat gooien, moet je ook echt die beweging maken. Je zwaait als het ware met je controller van achter naar voren en wanneer je op de knop drukt, zal je karakter de bal loslaten. Dit is dus ongeveer hetzelfde principe als de Wii Motion.

De zijkant van de Sony PlayStation 3 Slim
De zijkant van de Sony PlayStation 3 Slim

Mediaserver

Je kunt van de PlayStation 3 Slim ook een mediacenter maken. Dit is ook één van de redenen waarom mensen voor de PS3 kiezen. Wanneer je op verschillende apparaten (zoals een PC) in huis mediabestanden hebt opgeslagen, kun je met DLNA (Digital Living Network Alliance) deze via je internetrouter met je PS3 verbinden. Heb je bijvoorbeeld je computer in een andere kamer staan? Dan kun je via dit systeem video's, mp3's en foto's versturen naar je PS3 en kun je gezellig beneden naar de muziek luisteren of de naar de films of foto's kijken die je op je PC hebt staan. Ik had verwacht dat als je films streamt, dit zou gaan haperen, maar dit is dus helemaal niet het geval! Erg interessant dus!

Blu-ray

Dat er een Blu-ray speler in de PS3 zit is ook één van de hoofdredenen van veel mensen om de PS3 aan te schaffen. Blu-ray wordt gezien als de opvolger van de DVD. Het mooie van een Blu-ray schijf is dat er ongeveer 50 gigabyte aan gegevens op past, 6 keer zoveel als op een DVD-schijf. Dit heeft als voordeel dat de films in High-Definition-kwaliteit (HD) erop gezet kunnen worden, dat er veel meer extra's op gezet kunnen worden en dat de spellen van hogere kwaliteit zijn.

Online

Door middel van een ethernetkabel of draaloze LAN kun je de PlayStation 3 aansluiten op je internetverbinding. Eigenlijk is dit wel een must, want via internet haal je de laatste systeemupdates voor je PS3 binnen. Er zijn regelmatig systeemupdates die je moet installeren en soms kan dit weleens even duren. Best vervelend af en toe, wanneer je gewoon meteen lekker wilt gamen. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere redenen om je PlayStation aan te sluiten op internet.

Sony PlayStation Network
Sony PlayStation Network

PlayStation Network (PSN)
Dit is het online netwerk van PlayStation. Via dit netwerk kun je online tegen of met andere PlayStationgebruikers spelen (online multiplayer). Dit maakt het gamen een stuk leuker! Ook is er een mogelijkheid om online vrienden te worden (denk aan social network communities als Hyves en Facebook) en kun je met andere PlayStation gebruikers chatten. Het PlayStation Network is gratis, maar sinds nog niet zo lange tijd is er ook een Premium abonnementsservice (PlayStation Plus) beschikbaar. Hier betaal je € 15 voor 90 dagen en € 50 voor een heel jaar voor. Voordeel is dat je dan toegang hebt tot allerlei extra content, games, game-extra's, avatar, dynamische thema's. Ook krijg je extra kortingen voor de PlayStation Store (zie hieronder) en mag je als eerste nieuwe bètaversies en demo's spelen.

Sony PlayStation Store
Sony PlayStation Store
PlayStation Store
De PlayStation Store is de online winkel van PlayStation waarop je kunt inloggen met je PS3. Wat kun je hier vinden? Er is een grote keuze aan games, game-extra's, gratis game demo's, HD-filmtrailers, Videoclips en bonuscontent. Je kunt deze betalen met een creditcard of prepaidkaarten. Prepaidkaarten of networkvouchers kun je eigenlijk overal wel halen. Ik raad je aan, wanneer je deze online koopt, het alleen bij bekende websites of winkels aan te schaffen, omdat er een hoop valse kaartenaanbieders bij zitten. Lees een andere review van mij hoe een prepaidkaart precies werkt. Wat trouwens fijn is om te weten, is dat als je content (games etc.) gekocht hebt, deze tot 5 maal te downloaden is op je account. Crasht je PS3 of wis je je gekochte content per ongeluk, dan is het op deze manier gelukkig gered.

Internetten 
Ook zit er op de PS3 een internetbrowser op. Deze vind ik, eerlijk gezegd, niet fijn in gebruik. Veel websites laat ie niet goed zien en je moet veel scrollen. Van mij mogen ze de internetbrowser wel een keer een goede update geven en meer gebruiksvriendelijk maken. Gegevens invoeren via een Controller is ook niet fijn. Hiervoor is een QWERTY-toetsenbord zeker handig!

Foto-album
Wanneer je een Facebook- of Picasa-account hebt, is er de mogelijkheid om je foto's met je vrienden op het PlayStation Network te delen. Tevens kun je een printer aansluiten op de PS3 om je foto-album uit te printen.

Aanbod PS3 games

Het is bekend dat Sony niet zijn winst haalt uit de spelcomputers, maar voornamelijk uit de games. Gemiddelde prijzen van nieuwe games liggen dan ook best hoog, zo rond de € 60 (tuurlijk weet ik ook wel dat het ontwikkelen van een game tonnen of miljoenen kan kosten). Wanneer je even wacht met het kopen van een game, zal deze na verloop van tijd wel iets dalen. Er is natuurlijk ook nog altijd een mogelijkheid om spellen tweedehands via bijvoorbeeld Markplaats.nl of Bol.com te kopen. De games van de PS3 zijn regiovrij. Dit betekent dat je dus spellen in het buitenland kunt bestellen en gewoon op je Nederlandse PS3 kunt afspelen. Met dvd's kan dit dus niet. Die zijn wel regio-gebonden. Dit omdat dvd's in het buitenland stukken goedkoper zijn dan hier. Het aanbod van PS3-games is echt heel erg breed. Eigenlijk is er voor iedereen wel iets te krijgen. Nu kan ik wel een rijtje met titels gaan noemen, maar dan ben ik morgen nog niet klaar. Wanneer je het aanbod van de PS3 wilt zien, raad ik je aan om gewoon websites als www.bol.com of www.consoleshop.nl te gaan. Daar kun je een groot deel van het aanbod bekijken. Ik kan je in ieder geval wel het volgende vertellen...

PS3 games zijn voor iedereen en niet voor een bepaald soort gamers. Voor de kleinste kinderen zijn er bijvoorbeeld een hoop spellen, waarbij ze spelenderwijs leren rekenen of een huisdier verzorgen. Ook zijn er een hoop Disney- of Lego-games die herkenbaar zijn voor deze doelgroep. Je ziet het al, de echte kleintjes kunnen zich al goed vermaken met de PS3. Voor het gezin is er ook genoeg te vinden voor de PS3. Wat dacht je van muziekgames als Singstar, Guitar Hero of DJ Hero, waarbij je moet zingen, muziekinstrumenten of draaitafels moet bespelen? Ook Buzz is een erg leuk en leerzaam spel voor het hele gezin of wanneer je vrienden op bezoek hebt. Het is een soort quiz waar je zelf in meespeelt. Erg leuk! Ook simulatiegames als the Sims zijn ontzettend populair onder jongeren. Tegenwoordig is het gamen met de nieuwe Move van PlayStation ook erg gezellig met meerdere mensen, alhoewel hiervoor nog niet zoveel games voor te krijgen zijn. Ook heeft PlayStation zijn eigen Mario Bros, namelijk Little Big Planet.

Voor de sporters onder ons is er ook genoeg te krijgen. Denk hierbij aan voetbal, tennis, vechten, basketbal, skateboarden, snowboarden, ijshockey, golf etc. Hier zijn vele titels voor te krijgen, voornamelijk van het bekende EA Games. Ook voor de racers is er genoeg te krijgen. Gran Turismo is natuurlijk wel de bekendste naam voor de PlayStation, waarvan het nieuwste deel eindelijk eind dit jaar zal uitkomen. Maar ook Dirt, Need for Speed, Ridge Racer etc. zijn bekende racegames. Ook voor de mensen die van puzzelen houden zijn er games te krijgen. Veel leuke puzzels zijn ook te downloaden van het PlayStation Network. Zo zijn er ook een hoop games te krijgen waarbij strategie en management een hoofdrol spelen. Tevens zijn de RPG's (role playing game) erg bekend voor de PS3. De gamers die van actie houden komen ook wel aan hun trekken op de PS3, omdat daar ook genoeg voor te krijgen is. Om maar een paar namen te noemen... Grand Theft Auto, Battlefield, Call of Duty etc.

De PlayStation Move en Eye Toy
De PlayStation Move en Eye Toy

Accessoires voor de PlayStation 3

Move
De nieuwste accessoire die Playstation heeft uitgebracht is de Move. Dit is een bewegingscontroller die eigenlijk bestaat uit 3 onderdelen: de Move, de Move Navigation Controller en de EyeCam. Het is een controller die te vergelijken is met de bekende controller van de Wii. Hierbij speel je dus echt op een actieve manier een game. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tafeltennis, boksen, golf, bowlen, zwaardvechten en nog veel meer!

Zie hier een filmpje over hoe de PlayStation Move werkt om een betere indruk te krijgen.

Eye Toy
Dit is een digitale kleurencamera detecteert bewegingen in de huiskamer waardoor je eigenlijk zelf meespeelt in de game. Volgens mij is de Eye Cam, die te koop is samen met de Move, de opvolger van de Eye Toy.

Oplader (voor controller en Move)
Wanneer je je controller met een USB-kabel verbindt aan de PS3 zal deze opladen, maar er zijn hiervoor ook speciale opladers te koop. Op deze manier hoef je dan niet persé je PS3 aan te zetten om je Controller op te laden. Ook kun je meerdere Controllers tegelijk opladen. Opladers zijn verkrijgbaar voor je Controller, maar ook voor je Move.

Afstandsbediening
Wanneer je films kijkt op je PS3 is het misschien handig om een speciale afstandsbediening te hebben voor het bedienen van het menu. Ik vind het namelijk niet echt fijn om via de Controller de film door te spoelen of op stop te zetten, omdat je dan eerst de functies uit je hoofd moet leren die gekoppeld zijn aan je Controller.

QWERTY toetsenbord
Omdat je vaak gegevens moet invoeren bij spellen of gebruik kunt maken van de chatfunctie van de PS3 is een QWERTY-toetsenbord ook wel handig. Hiermee gaat het invoeren van gegevens een stuk sneller!

Racestuur
Om racegames nog realistischer mee te maken zijn er verschillende soorten race-sturen op de markt. Bij sommige zit hier ook een gas- en rempedaal bij.

Pistool
Voor de schietfanaten onder ons zijn er verschillende soorten guns te koop. Dit is een stuk leuker en handiger dan gewoon de Controller hiervoor te gebruiken.

Buzzer
Wanneer je het leuk vindt om een Quiz als Buzz te spelen met je familie of vrienden, is het leuk om de Wireless Buzzers aan te schaffen. Dit zijn draadloze knoppen die lijken op de knoppen in echte spelshows op tv en zullen de gameplay alleen maar verhogen.

Microfoon
Voor de Singstarfans zijn er speciale microfoons te koop. Je hebt ze die je kunt aansluiten met een draad, maar er zijn ook draadloze microfoons beschikbaar.

Muziekinstrumenten
Voor de Guitar Hero games zijn er verschillende electronische muziekinstrumenten beschikbaar zoals een drumstel of een gitaar.

Koeler
Wanneer je intensief gebruik maakt van je PS3 is een koeler misschien niet een overbodige luxe. Hiermee kun je namelijk de levensduur van je console verlengen.

Conclusie

Zoals je gelezen hebt ben ik zeer tevreden over de PlayStation 3. Het kost wel wat, maar dan heb je ook een game console waarmee je vanalles kunt doen. Namelijk allerlei soorten games op spelen, blu-ray discs op afspelen en je kunt 'm als mediacenter gebruiken. Ook zijn er talloze accessoires voor te koop voor de beste game-ervaring. Wanneer je goed rondkijkt op internet, kun je de goedkoopste prijs en de meest interessante voordeelbundel vinden. De PS3 is eigenlijk wel overal te koop. Ik heb er in ieder geval al jaren plezier van!

Technische specificaties

PlayStation 3 Slim
Processor: PowerPC Core 4 GHz CELL
Grafische Processor: RSX 550 MHz (Nvidia)
Systeemgeheugen: 256 MB XDR
Grafisch geheugen: 256 MB gddr3
Video-uitgangen: hdmi
Audio-uitgangen: digitaal optisch
Audio-formaten: LPCM 7.1ch, Dolby Digital (surround), Dolby Digital Plus, Dolby True HD, Dolby Digital Plus, DTS, DTS-HD, AAC
Resolutie formaten: 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p
I/O-poorten: USB 2.0, Bluetooth
Netwerk-aansluitingen: 10/100 Mbit, 802.11 b/g
Harde schijf: 120 of 250 GB sata
Cardreader MS, MS Duo, MS Pro, SD, CF
Besturingssyteem: Cross Media Bar (of Xcross Media Bar: XMB)
Menutaal: Nederlands / Engels
Ondersteunde foto-formaten: jpeg, gif, png, tiff, bmp
Ondersteunde video-formaten: mpeg-4 sp, h264/mpeg-4 avc, mpeg-1, mpeg-2 ps/ts
Ondersteunde audio-formaten: atract, aac, mp3, wav
Stroomvebruik: 250 W
Controller: wireless controller (blue tooth)


DUALSHOCK3 (draadloze controller)
Batterijtype: Ingebouwde oplaadbare lithium-ion batterij
Voltage: DC 3,7 V
Batterijcapaciteit: 610 mAh
Gewicht: 180 g


consoleshop Image Banner 300 x 250Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...