vrijdag 18 januari 2013

Sony Bravia KDL-40HX750 een mooie, goede Full HD 3D LED TV


Al jaren wilde ik graag een mooie flatscreen tv. Door allerlei omstandigheden kwam het er nooit van en kon of moest ik het geld altijd beter anders gebruiken. Toch is het me dan vorig jaar eindelijk gelukt! Na veel kijkshoppen en reviews lezen op het internet kwam ik uiteindelijk uit bij de Sony Bravia KDL-40HX750 Full HD LED TV. Na even de televisie in actie te hebben gezien in de Saturn en te hebben vergeleken met andere merken kwam deze Edge LED TV als beste uit de bus. In deze review mijn ervaring met deze mooie Smart TV. 
Sony Bravia KDL-40HX750
Sony Bravia KDL-40HX750

Algemene informatie

Product: Sony Bravia KDL-40HX750
Website: www.sony.nl
Verkrijgbaarheid: elektronicazaken als Saturn, BCC, De Harense Smid, Expert of Mediamarkt, webshops als Plasma-Discounter.nl, Bol.com, TVStore.nl, Wehkamp.nl,
Prijs: vanaf 725 euro tot 1000 euro (rondkijken loont!)
Een verkorte lijst met specificaties is onderaan deze review te vinden.

Over Sony

Ooit gestart als een elektronicabedrijf met 20 werknemers in 1947 is Sony inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd concern met meer dan 158.500 werknemers. Sony is voornamelijk actief als fabrikant van consumentenelektronica. Hiermee zijn ze de op een na grootste. Enkel Matsushita Electric gaat hun voor. (Beter bekend onder de merknaam Panasonic.) Verder produceert Sony computerspellen en spelconsoles. Het hoofdkantoor staat in Tokio, Japan.

Bravia

Bravia is een productlijn/submerk van Sony en staat voor Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture en deze lijn bestaat al sinds 2005. Alle Sony High Definition lcd-televisies dragen sinds 2005 het BRAVIA logo.

Bravia Sync

De Bravia Sync Technologie maakt de verbinding mogelijk tussen de tv en andere HDMI producten van Sony, zoals home entertainment systemen, handycams en spelconsoles als de PlayStation 3 en PSP. Je hoeft hiervoor niet verschillende afstandsbedieningen te gebruiken, maar kunt alles gewoon bedienen met de afstandsbediening van de televisie.

Tafelstandaard

De TV kan je aan de muur bevestigen, maar je kunt ook kiezen voor de bijgeleverde tafelstandaard. Deze moet je dan zelf nog aan de TV bevestigen. Hiervoor is een aparte beschrijving bijgeleverd. Het bevestigen is redelijk simpel door het indraaien van een drietal meegeleverde schroeven. In de handleiding wordt geadviseerd de TV op een zachte doek te leggen, maar ik had mede door het formaat van de televisie er voor gekozen dit maar op het bed te doen en dat werkte prima. Om te voorkomen dat de televisie om zou vallen kan je de standaard zelf nog vastmaken aan de tafel waar deze op staat. De daarvoor benodigde 4mm schroef is niet meegeleverd. Omdat de tv in ons geval op een plek staat waar de kans zeer klein is dat hij omvalt, hebben wij deze ook niet vastgemaakt.

Kijkhoek

De kijkhoek van de TV kan je aanpassen door het beeldscherm iets te draaien. Bij het draaien moet je wel de standaard goed vasthouden. Het beeldscherm kan zo’n 15 graden naar links of rechts draaien en kan zo ongeveer 6 graden kantelen. De kijkhoek van het scherm is 178 graden en de aanbevolen kijkafstand voor deze tv is 2 tot 3 meter.

Welke aansluitingen heeft de Sony KDL-40HX750 

- Antenne
- HDMI 4x
- Scart
- VGA
- CI/CI+
- RCA
- Hoofdtelefoon
- USB 2x

De scart- en componentaansluitingen zijn naar achteren gericht. Dit is geen probleem wanneer je de TV op de tafelstandaard laat staan, maar wanneer je deze aan de muur wilt bevestigen, moet je hier dus wel rekening mee houden.

Installeren

De installatie van de televisie is erg makkelijk en zo gebeurd. Je kunt gewoon de gebruiksaanwijzing en de aanwijzingen op het scherm volgen om alles geïnstalleerd te krijgen. Je krijgt vanzelf ook de keuze om te kiezen voor een bedraad netwerk of een draadloos netwerk. Met de ingebouwde wifi is dit zo gedaan. Wanneer je klaar bent met de tv te installeren kan je de Ziggo of KPN kaart en module gaan installeren. Ook dit is zo gebeurd wanneer je de aanwijzingen op het scherm opvolgt. Alle kanalen worden automatisch opgezocht en geïnstalleerd. Na het installeren kan je ook een lijstje aanmaken met favoriete kanalen.

Beeld

Het beeld is erg goed en scherp. Natuurlijk kan het altijd nog scherper en beter, maar ik vind deze televisie toch erg goed beeld hebben voor de prijs die je er voor betaalt. Nadeel kan wel zijn dat je zelf minder dingen af kan stellen als het duurdere model 850 maar de standaard instellingen van het beeld zijn al heel erg goed. Zeker tijdens het in actie zien van de tv in de mediawinkel sprong deze er toch uit. De kleuren zijn niet dof of vertekend, maar gewoon zoals het hoort lekker scherp en helder. Ook nergens dode pixels of iets dergelijks te bekennen.

Geluid

Zoals te verwachten is bij een flatscreen is het geluid niet echt geweldig. Het ontbreekt simpelweg aan de ruimte om er flinke boxen in te doen. Het geluid dat er uit komt is echter wel gewoon goed. Stemmen zijn helder en goed te volgen, muziek is wat vlak. Dit kan je zelf al oplossen door een soundbar of een versterker aan te sluiten via de analoge uitgangen en optisch digitale uitgang.

Menu

Het is makkelijk om door het menu te navigeren. Soms is de indeling van de menu’s wat rommelig, omdat je bijvoorbeeld de widgets op drie verschillende plaatsen kan vinden. Dit maakt het verwarrend. Toch is het over het geheel genomen best duidelijk en hoef je niet eerst een cursus van de handleiding te doen om iets te vinden in het menu.

EPG: Elektronische Programma Gids

De televisie heeft een EPG. Hiermee kan de papieren tv gids de deur uit. Alle programma’s en zenders staan overzichtelijk weergegeven. Je ziet precies hoe lang een programma al bezig is, of wat daarna komt. Ook kan je instellen dat de televisie jou helpt herinneren wanneer een bepaald programma begint.

Sony Entertainment Network

Dankzij de ingebouwde WiFi zit je zo op het Sony Entertainment Network en heb je via je televisie toegang tot het internet. Je kunt vanaf de bank Skypen, Twitteren, Facebooken, of YouTube filmpjes bekijken. Ook kan je gemiste programma’s van een aantal zenders hier terugkijken. Ook gewoon internet pagina’s bekijken is mogelijk via de Opera browser. De BRAVIA TV’s, Blu-ray spelers, home cinema systemen en de Netwerk Media Speler van Sony kunnen allemaal contact maken met het Sony Entertainment Network. Hier heb je een brede keuze aan online entertainment als onder andere films, muziek en apps. Veel hiervan is gratis, maar sommige onderdelen moet je wel voor betalen.

Mediaspeler

Als mediaspeler functioneert de HX750 goed. Via een thuisnetwerk als ook via USB kunnen de meeste gangbare audio, video- en fotobestanden afgespeeld worden. Verder biedt de TV ook de mogelijkheid om een via de USB aangesloten USB harddisk te gebruiken als videorecorder. Hier kan je dus programma’s op opnemen en afspelen. Enig nadeel is dat je handmatig enkel het kanaal op kan nemen waar je op dat moment naar aan het kijken bent. Je kunt dan niet meer van kanaal wisselen. Dit geldt niet bij vooraf ingestelde timeropnames. Bij het handmatig opnemen via de rode recordknop wordt de eindtijd van de EPG aangehouden. Als het programma dus iets uitloopt mis je dan wel net het einde. Dit kan je niet zelf anders instellen.

Widgets/apps

Veel van de mogelijkheden zijn ook toegankelijk via zogenoemde Widgets in het menu. Dit zorgt er voor dat je niet het hele menu hoeft te doorzoeken, maar snel en makkelijk jouw veel gebruikte items vind. Behalve social media vind je hier ook een klok, kalender, rekenmachine en dergelijke. De televisie gebruikt voor alle applicaties zowel het woord apps als widgets. Misschien handig om te weten voordat jij je af gaat vragen of je wel in het juiste menu zit.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is handzaam vormgegeven en makkelijk te bedienen. Bijvoorbeeld teletekst en de Elektronische Programma Gids (EPG) zijn makkelijk op te roepen. Ook heeft de afstandsbediening een Bravia Sync knop. Via deze knop kan je bijvoorbeeld jouw PlayStation op afstand bedienen en een film laten afspelen, pauzeren, etc. Je hoeft amper meer op te staan, behalve om de DVD in of uit de DVD speler te halen. Ook kan je in het BraviaSync menu instellen of het apparaat tegelijk uit moet gaan met de televisie. Dit kan ook met sleeptimer. Wanneer de sleeptimer de televisie uitschakelt zal dan ook de Playstation of ander aangesloten product uitschakelen.

I-manual

Nog een handige functie. De televisie heeft zelf een help menu. De zogenaamde I-manual is zowel via het menu als gewoon via een knopje op de afstandsbediening toegankelijk. Dit kan vooral aan het begin erg handig zijn wanneer je nog niet erg bekend bent met alle functies van de televisie. Ook kan je zonder problemen schakelen tussen de I-manual en de verschillende menu’s, waarbij je terugkeert op de bladzijde waar je was. Dit voorkomt wanneer je iets moet uitvoeren, je weer helemaal moet zoeken waar je was.

3D Bril

Hoewel deze TV geschikt is voor 3D worden deze niet bij aanschaf bijgeleverd en zal je deze dus afzonderlijk moeten kopen. De nieuwste generatie 3D brillen voor die voor deze televisie geschikt zijn (model TDG-BR750), kosten per stuk zo rond de 100 euro. Ik vind dit persoonlijk wel een erg dure aanschaf. Om die reden heb ik ze dan ook niet in mijn bezit. Misschien dat ik ooit nog de behoefte krijg ze wel aan te schaffen, maar ik hoop dat de prijzen dan inmiddels wat gezakt zijn.

Pluspunten:

- Beeldkwaliteit is erg goed
- Het scherm is scherp en heeft heldere kleuren
- Onscreen menu is erg gebruiksvriendelijk
- Smart TV dus toegang tot internet via de televisie
- Draadloos streamen vanaf andere apparaten via DLNA
- Ingebouwde DVB-tuner voor digitale televisie
- Via USB programma’s opnemen op een externe harde schijf
- Via app voor smartphones te bedienen
- Bravia Sync 
- Makkelijk aan te sluiten en te installeren

Minpunten:

- Geen 3D brillen meegeleverd
- Afstandsbediening is voor het typen van teksten op internet erg onhandig

Conclusie

Wil je een goede televisie met goede beeldkwaliteit, internet- en mediafuncties, maar wil je hier niet de hoofdprijs voor betalen? Dan is deze televisie een goede keuze. Zoals hierboven te zien heeft deze televisie in mijn ogen meer plus- dan minpunten. Ik ben dan ook erg tevreden over de Sony KDL 40HX750. Voor onze slaapkamer is hij wel behoorlijk groot met zijn 102 cm, maar het kijkt heerlijk. Het geluid is voor op de slaapkamer ook prima zonder versterker of extra boxen. Echter wanneer je deze tv in de woonkamer zou zetten kan ik me voorstellen dat je meer geluid wenst. Een stereotoren is dan ook zo aangesloten dus geen probleem lijkt mij. Het 3D kijken vind ik niet echt nodig. Het is leuk dat die functie er op zit, maar was voor mij niet doorslaggevend. Een erg goede televisie voor een scherpe prijs. Wat mij betreft 5 sterren voor deze smart tv van Sony.

Specificaties:

Breedte 94.3 cm
Hoogte 57.8 cm 
Diepte 5.9 cm
Diepte incl. voet 24.1 cm
Hoogte incl. voet 59.6 cm
Gewicht 11.8 kg

2 speakers a 20W met Surround modus
Full HD
Beeldverhouding 16:9
Schermresolutie 1920 x 1080 pixels
Beeldschermtype Edge LED-LCD
Beeldverversing 400Hz
Kijkhoek 178 graden
Game modus
Digitale Signaalformaten: DVB-C, DVB-T
Analoge Signaalformaten: PAL, SECAM, NTSC

Stroomverbruik 66W
Stroomverbruik stand-by 0.25W
Sleeptimer
Ecomodus
Mogelijkheid voor beugelbevestiging
VESA-standaard 300mmx300mm
Bestandsformaten DivX, JPEG, MPEG1, MPEG2, MP3, MP4, MPO, WAV, WMA.
Aantal pagina’s in geheugen: 2000

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...